ArjaJuvonen

Hoitajamitoitus heti - mieletön draivi, usko ja hyvä tahto eivät riitä

Mieletön draivi, usko, hyvä tahto, toiveet ja siirtymäajat- kuvasivat vasemmistoliiton uudet ministerit lääkärille pääsyn parantamiseen ja hoitajamitoituksen nostoon liittyvien asioiden kuntoon saattamiseen liittyviä tuntemuksiaan Iltalehdessä (Uusi ministerikaksikko joutuu ratkomaan hoitajapulaa - Sarkkinen tyrmää filippiiniläisten rekrytointihankkeen: ”En usko, että täytyy haalia” 6.6.2019).

On hyvä, että konkreettiset terveydenhoidon ongelmat on nostettu hallitusohjelman kärkeen. Ne ovat olleet myös perussuomalaisten ajamassa politiikassa tärkeitä. Olen kuitenkin erittäin huolissani vasemmistoliiton tuoreiden soteministereiden antamasta lausunnosta. Draivilla, uskolla, hyvällä tahdolla,  toiveilla tai siirtymäajoilla ei vanhustenhoidon tilannetta Suomessa paranneta. Asiat eivät ole korjattavissa pelkillä korulauseita vaan asiat on käsiteltävä kiireellisinä ja heti. Hoitajamitoituksen kuntoon saattaminen ja sen kirjaaminen lakiin on tehtävä välittömästi eikä ryhtymällä puhumaan siirtymäajoista.

Viime eduskuntakausi päättyi suureen arvokeskusteluun vanhustenhoidon ja hoitajamitoituksen osalta. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan silloinen puheenjohtaja Krista Kiuru(sdp) totesi, että vanhustenhoidon hoitajamitoituksen korjaaminen olisi ollut mahdollista kuukaudessa ja että se olisi voitu tehdä yhdellä virkkeellä vanhuspalvelulakiin. Kiuru totesi haastattelussa, että kuukaudessa saadaan ihmeitä aikaiseksi, jos poliittista tahtoa löytyy (Yle, 1.2. 2019 Oppositio valmis päättämään heti vanhusten hoitajien määristä – Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun mukaan laista olisi muutettava vain yksi virke). Hallituksella on nyt siis näytön paikka viedä maaliin oppositiossa ajamisessa asioita.

Oppositio, johon kuului kaikki nykyiset hallituspuolueet paitsi keskusta, uusi myös juuri ennen viime eduskuntakauden päättymistä jo vuonna 2014 jättämäni lakialoitteeni kaltaisen aloitteen hoitajamitoituksen saattamisesta lakiin. Vanhusten ja heitä hoitavien hoitajien asia on perussuomalaisten arvopolitiikkaa, josta ei tingitä. Olemme ajaneet asiaa jo vuodesta 2011. Hallituksella on nyt siis mahdollisuus viedä maaliin asia, jossa näkyy myös perussuomalaisten kädenjälki. Se tuntuu hyvälle

Nyt on tärkeintä, että ei puhuta siirtymäajoista hoitajamitoituksen korjaamiseksi, vaan hommat hoidetaan heti.  Vanhukset, heidän hoitajansa ja omaisensa eivät odota vaan elävät vanhustenhoidon arkea joka ikinen päivä, ilta ja yö. Olen ollut viimeksi yövuorossa  vanhustenhoidossa eli niin sanotusti ”hätähälyytettynä” pari viikkoa sitten eli tunnen hoitajapulan tilanteen konkreettisesti. Jalkautuminen vanhustenhoidon työkentälle antaa oikeaa perspektiiviä asioihin ja pitää arkitodellisuuden lähellä päätöksentekoa. Erityisesti kesäaikaan hoitajapula on äärimmillään.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mitä teitte asian eteen hallituksessa ennen puolueenne hajoamista?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Kerro muillekin, milloin perussuomalaiset mielestäsi istuivat hallituksessa ja keitä olivat perussuomalaisten ministerit.
Kaikkea on nähty, mutta heittosi oli todellinen kärrynpyörä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Dementia? Kumma kun perussuomalaiset ovat aktiivisesti unohtamassa kuinka menivät Soinin johdolla hallitukseen jolloin kaikki mitä kokoomus kehtasi esittää kävi teille ja kuinka vielä puolueenne hajoamisen jälkeen Halla-aho julkisesti vakuutti, että perussuomalaisille kelpaa hallitusohjelma sellaisenaan. Jos Soini käänteli takkiaan, tekevät nämä dementian vallassa olevat perussuomalaiset aivan yhtä ahkeraan. Eihän tämä kaikkia perussuomalaisia koske, esimerkiksi Halla-ahon en ole huomannut kiistävän hallitustaivalta, mutta yllättävän moni muu tuntuu kuvittelevan, että sielä olivat jotkut ihan muut.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #5

Muistelin kun olen täältä ollut lomilla että Kivelä oli ihan asiallinen vihreä.

Maailma muuttuu. Liekö hiilidioksidia liikaa. Kannattaa ottaa happea välillä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #5

Suorastaan uskomatonta selittämistä.
Soinin johdolla hallitukseen menivät perussuomalaisista eronneet siniset.
Kivelän kannattaisi pysytellä edes totuuden tietämillä.
Onko valehtelu vihreää logiikkaa?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #16

Hannu Rautomäki puhuu nyt palturia. Sipilän hallitus vannoi valansa 2015 ja persut hajosivat vasta 2017. Jotain tolkkua pötypuheissakin pitäisi olla.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Halla-ahon-lin...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki Vastaus kommenttiin #22

Kivelä ja Karlsson eivät edelleenkään selvittäneet, keitä olivat perussuomalaiset ministerit Sipilän hallituksessa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Oletko nyt ihan hereillä tai muuten kunnossa? Timo Soini, Sampo Terho, Jari Lindström, Jussi Niinistö, Hanna Mäntylä, Pirkko Mattila.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Soini, Lindström, Niinistö ja Mäntylä 29.5.2015 lähtien; Mattila 25.8.2016 lähtien; Terho 5.5.2017 lähtien.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jäämme odottamaan mitä mieltä kansa on puheteoista, jossa luvataan kymmenen kaunista ja julistetaan pari sen päälle, vs. tekoteot joissa selittämisen sijaan toimitaan. Mutta pikkaisen huolestuttavilta nämä ministerien alkukommentit näyttävät nyt on puunhalaajilta puutkin kohta loppu !

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006133303.html

Tuore ympäristöministeri Mikkonen tyrmäsi sellutehdashankkeet Huomenta Suomessa: ”Meillä ei vain yksinkertaisesti puu riitä”

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko sinulla mitään hajua siitä kuinka monta tehdashanketta on suunnitteilla ja minkälaisia puuntarpeita niihin liittyy? Kommenttisi nimittäin viittaa siihen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"Luonnon monimuotoisuus on turvattava" on siinä määrin upea lause, että sillä nyt voi perustella mitä vain joten jään odottamaan loppuuko ne puut nyt sitten vai ei eli kuinka monta sellutehdasta sopparin saa. Lähinnä toivoisin, että perustelut ovat sitten hieman maanläheisempiä, konkreettisempia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

#3. Ei tietenkään tyrmännyt sellutehdashankkeita vaan totesi, etteivät ne voi k a i k k i toteutua, koska puu ei riitä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hyvä tavaton ja eritoten Kivelän kommentti. Vihreiden logiikkaa on vaikea ymmärtää. Juvonen aivan asiallisesti kirjoitti hoitajamitoituksen tarpeellisuudesta. Fixusti vain toivoi, että asia priorisoidaan mahdollisimman korkealle hallituksen tehtävä listalla. Sellainen hellä tuuppaaminen oppositiopuolueelta.

Ei näköjään kelpaa Kivelälle kun väärä puolue on samaa mieltä. Sinisistä en tiedä, mutta Perussuomalaiset ovat hoitajamitoitusta kannattaneet ja kannattavat. Olis' aika vekkulia jos vihreiden ministerit tumppaisivat lakialoitteen. "Kyllä me sitä kannatamme, mutta emme voi puoltaa kun Perussuomalaisetkin kannattavat".

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Näin se menee vihervasemmisto logiikalla.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Katsotaan... "Mitä teitte asian eteen hallituksessa ennen puolueenne hajoamista?"

1. ilmoitinko, että Juvosen toive olisi kelvoton?
2. Sanoinko ettei se kelpaa?
3. Sanoinko, että se tulee väärästä puolueesta?

Nyt Brusi voisi miettiä millä tavoin hän kysymykseni ymmärsi ja miksi. En suoraan sanottuna usko, että noin lyhyen tekstin ymmärtämisessä sinällään pitäisi olla vaikeuksia, joten taitaa olla niin, että syystä tai toisesta Antti lisäsi mielessään tuohon aika paljon omia olettamuksiaan. Syytä moiseen voi vain arvailla.

Jos nyt on käynyt niin, että perussuomalaiset ovat tässäkin asiassa muuttaneet parin vuoden takaista politiikkaansa, niin hyvä, mutta silloin olisi hyvä tuoda se esille, sillä SOS-hallituksen toimet viittaavat siihen, että se mitä Juvonen toi esille, ei ole varsinaisesti perussuomalaisten linja.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Marko, olet muuttunut vuosia sitten edustamastasi kirjoitustyylistä. No, sitten PS:n hallituksessa oloon vuodesta 2015-2017. Tiedät varmasti kuka johti puoluetta tuolloisen hallitusajan aikana, mutta et ilmeisesti hyväksy sitä perustelua, että Soini johti diktaattorin ottein puoluetta. PS:n toimintatapa on muuttunut oleellisesti H-ahon johdon aikana ja se näkyy ja kuuluu eri puolulta kenttää positiivisena ilmaisuna.

Sipilän hallituksessa PS:n tekemiset pohjaavat siten yksinomaan sinisten aatteen ja käskyvallan alla. Muuten jossain kohtaa toit esille, että H-a olisi hyväksynyt Sipilän hallitusohjelman sellaisenaan. Kyllä, mutta se päivitetty maahanmuuttopoliittinen ohjelma olisi pitänyt panna täytäntöön kaikilta osin ja tuota ei Sipilä ja Orpo halunneet tehdä, vaikka olivat ohjelman aiemmin itse hyväksyneet.

Arja Juvonen on jo vuosia esittänyt PS:n edustajana (jo ennen 2015 hallitusta). Tässä v.2014 esitys;
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #11

Sirpa, muistan hyvin kuinka puolustelit ja kannatit Soinin johtamaa puoluetta vuosikausia, niin miltei jokainen täälläkin kommentoiva perussuomalainen.

Se mitä esität, tarkoittaisi sitä, että vuoteen 2017 perussuomalaiset kansanedustajat (siis ne jotka pysyivät Halla-ahon johtamassa puolueessa) olisivat olleet pelkkiä tahdottomia napinpainajia. Suoraan sanottuna en usko tuota.

On älyllisesti epärehellistä kieltää menneisyytenne, mutta rehellisempää olisi vain todeta, että uuden johdon alla suunta on muuttunut tai muuttumassa ja jäsenistö tukee tätä muutosta - ilman mitään irtiottoja aiempaan tilanteeseen. Toisin sanoen myöntää, että teitte virheen kun tuitte Soinia ja hänen johtamaansa puoluetta vuositolkulla.

Minulle tuo on oikeastaan aika pikkujuttu, en näe Soinin perussuomalaisten ja nykyisten perussuomalaisten välillä suurtakaan eroa, joitain vivahteita toki on muuttunut. Mutta en vain sulata tätä yritystä kieltää tai unohtaa menneisyyttänne.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Kuulehan Marko, olen joissakin asioissa ollut totta kai Soinin mielipiteiden kannalla, mutta en suinkaan kaikissa. Kaikkein tyrmistynein olin siitä lähtien kun häne päästi suustaan letkautuksen "persut ei p***tään myy". Tuon jälkeen en arvostanut Soinia enää. Enkä koskaan pitänyt hänen varsin lyhyistä lauserakenteistaan, joista ei perusteluja asioille löytynyt.

Kaikkein vähiten pidin sinisten hallituksessa tekemättä jättämisistä juurikin sen päivitetyn maahanmuutto-ohjelman kohdalla. Siitä jäi Sipilän hallituksessa moni tärkeä kohta vaille toimenpiteitä, joilla olisi säästetty veronmaksajien rahoja. Nyt niitä maksellaan vuosikausia ja lisää taitaa tulla Rinteen hallituksen toimilla. Ei hyvältä näytä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo mietitty on. Kohdat 1,2,3 vastaus on et mutta näinkin kysymystäsi voi tulkita. "mitä teitte...jne" on lähinnä outo tai epäjohdon mukainen. Provosoiva, haastava ja antaa tilauksen olettamuksille. Sellainen töksäytys jossa sanojen asettelu ei ole onnistunut.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Juvonen, miten asia on hoidettavissa heti? Jos hoitajamitoitus määrätään välittömästi voimaan vaikkapa marraskuun alusta, moni hoitolaitos joutuu sulkemaan toimintansa tuohon päivämäärään. Hoitajia kun ei riitä kaikille. Kun laitos suljetaan, kuka vastaa laitoksen asukkaiden vastaanottamisesta ja hoitajamitoituksen täyttymisestä uudessa paikassa?

Jos hoitajia siirretään hoivayrityksiin muualta, esimerkiksi kotihoidosta, lakkaavat siirretyn resurssin palvelut. Kotihoidossa on jo nyt henkilöstöpulaa ja mitoitukset eivät sielläkään täyty. Kotihoidon lopettaminen hoivapaikkojen hyväksi on taas hullun hommaa, koska kotihoidossa hoitaja pystyy palvelemaan suurempaa hoidettavien määrää kuin sama hoitaja hoivalaitoksessa. Kotihoidon asiakas ei kuitenkaan kotona ilman hoitoa pärjää. Ei ole järkevää siirtää kotihoidossa pärjääviä vanhuksia laitoksiin. Mitoitus ei riitä silloinkaan, jos hoidettavien määrää laitoksissa kasvatetaan.

Juvonen, voit vinkua hoitajamitoituksen perään. On kuitenkin epärehellistä väittää, että mitoitus voitaisiin nostaa heti. Vai onko niin, ettei oppositiokansanedustajan tarvitse ottaa selvää työvoimatarpeesta ja käytettävissä olevasta resurssista?

Kuinka moni hoitaja on työttömänä, käytettävissä mitoituksen kasvattamiseen, Juvonen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kysyt vastausta Arja Juvoselta, mutta saanen esittää oman näkökulmani asiaan.

Miksi ylipäänsä hoitolaitokset ovat ottaneet vastaan hoidettavia jollei heillä ole riittävää määrää hoitajia? Tämä on mitä suuremmassa määrin moraalinen ja oikeudellinen kysymys. Paljon riippuu myös siitä millaiset sopimukset ko. laitoksilla on tehty kuntien kanssa. Onko sopimuksissa vaadittu tietynlainen hoitotaso, josta seuraa luonnollisesti vaadittava hoitajien määrä.

Olennaista on siis hoitolaitosten oma vastuu palveluntuottajana, että hoitajamitoitus on oikea hoidon laatuun nähden. Tästä taas seuraa se, ettei hoidettavia pidä ottaa enemmän kuin on siihen mahdollisuutta. AVI on toiminut jälkijättöisesti monien suurien toimijoiden kohdalla eli vasta sitten kun laiminlyönnit nousivat suuresti julkiseen keskusteluun.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

No, mutta Juvonenhan vaatii kiinteää hoitajamitoitusta kaikkiin laitoksiin. Kyse on hullunhommasta:
Jos kotihoidosta siirretään hoitajia laitoksiin, kotihoidosta on siirrettävä asiakkaita myös. Nuo kevyemmän hoitotarpeen asiakkaiden siirrot eivät kuitenkaan Juvosen mallissa saa kevyempää mitoitusta, vaan mitoitus määritetään 0,7:ään hoitotarpeesta riippumatta.

Hoivayritysten vastuusta on helppo huudella. Vastuu on kuitenkin kunnilla, jotka palveluja ostavat ja kilpailuttavat. Hoitajamitoitus on kilpailutuksissa säädetty usein alle hyväksyttävän pohjatason.

Hoidettavien määrä on kasvussa. Laitospaikkoja tarvitaan koko ajan enemmän. Hoitajia tarvitaan koko ajan enemmän. Mitoituksen kasvattaminen tekee ainoastaan hoitamisesta laitonta. Ei auta, vaikka yksityisten toiminta yksitellen kielletään ja koko palvelu rysähtää kuntien tai valtion vastuulle. Kiinteä hoitajamitoitus ei onnistu silloinkaan.

Abdallah, älä turhaan vastaa Juvosen puolesta. Huutelijan kannattaa pyrkiä vastaamaan itse omaan huutoonsa. Sinulla tuskin on myöskään tietämystä hoitajien työttömyystilastosta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Heh Niemeläinen, koville näytti ottavan oman mielipiteeni esille tuominen. Itsehän et ole koskaan, etkä missään tilanteessa puuttunut sivusta toisen, etkä minunkaan, mielipiteisiin vaikkei sinulta ole mitään kysytty?

Toisaalta heti kommenttini alussa totesin, että keneltä vastausta odotat, mutta kohteliaasti yritin sanoa esittäväni oman näkemykseni. Tosin tämäkään ei sinulle näytä sopivan joten enpä toiste vaivaudu kommentoimaan sinulle yhtään mitään. Ottakaa muutkin kirjoittajat huomioon Niemeläisen nipottaminen.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Käsittääkseni tämä alimiehitys koskee myös julkisen puolen toimijoita.
Iso ongelma on se että laitospaikkoja ei yksinkertaisesti ole vaikeastihoidettaville monissa kunnissa edes olemassa riittävästi. Kotiin hoidetaan potilaita joiden pitäisi olla laitoksissa, laitoksissa potilaita joiden pitäisi olla vuodeosastoilla ja vuodeosastot on lakkautettu tai täynnä.
Tiedän omien suvun ja kylän vanhusten tilanteiden kautta missä pienissä kunnissa vanhusten hoidossa mennään. Vuodeosastot ja hoitolaitokset saattaa olla sadan kilometrin alueelta täynnä ja pysyvämmän hoitotarvetta vastaavan paikan saaminen kestää kuukausia, jos edes omasta kunnasta löytyy..
Erään yksityisen hoivakodin johtaja huokaisi että heidän laitoksessa on enemmän kuin tuplat vuodeosastolle kuuluvia potilaita kuin mitä kyseisen kunnan vuodeosaston koko on ja vuodeosasto on täynnä jo nyt.

Juho Hämäläinen

Juvonen ymmärtänee, että hoitajamitoituksen toteuttaminen lakiin vaatii joka tapauksessa jonkin tasoisen siirtymäajan. Perustan väitteeni nykyiseen hoitajapulaan ja siihen, että päteviä hoitajia ei tahdo alalle löytää.

Mitoitus sinänsä on hyvä, mutta ei korjaa yksityisten mediassa pyörineitä ongelmia, jos ei selkeästi voida ohjeistaa hoitajien työn olevan hoitaminen, eikä ruuanlaitto, siivous tai korjaustyöt. - Niitä varten on omat ammattilaiset.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Säätytalolla pidetyssä uusien ministereiden mediakyselyssä toimittaja kysyi vastaavalta ministeriltä, koska hoitajamitoitus toetutuu. Ministeri vastasi tietysti monimutkaisin sanakääntein kierrellen ja kaarrellen, mutta kansantajuiseti tulkittuna vastaus oli. Ei tällä hallituskaudella !

Eilen on haastateltu liikenneministeri Sanna Marinia liikennehankkeista. Marin totesi tylysti, että suuria ratainvestointeja ei saada liikkeelle tämän hallituskauden aikana. Ehkä jotain pientä suunnittelua voidaan laittaa vireelle.

Olisi pitänyt valita Li Andersson liikenneministeriksi. Hän sanoi hallitusneuvottelujen aikana, että Turun tunnin junan ratahanke saadaan nopeasti liikkeelle.

Nyt ollaan myymässä valtion omaisuutta infrastrukuurin ja tulevaisuuden liikennehankkeisiin, mutta niitä ei kuitenkaan aloiteta. Osakkeiden myyntitulot hukkuvat kyllä budjetin raameihin.

Rinteen hallitus on syöttänyt suoraan opposition lapaan tällä "tutkitaan, harkitaan" hallitusohjelmalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tavoite ja laki voidaan hyväksyä nopeastikin, mutta ainoa tapa saada maahan nopeasti riittävästi hoitajia on tuoda päteviä ulkomailta. Varmasti näin voidaan tehdä, jos oppositio vaatii.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jari-Pekka Vuorela

Kun uusi Antti Rinteen hallitus piti ensimmäisen tiedotustilaisuutensa 6.6. tasan 4 kuukautta myrskyisästä vanhuspalveluvälikysymyksestä, kuultiin suuri yllätys. Sanna Marin, Antti Lindtman, Pekka Haavisto ja Aino-Kaisa Pekonen olivat tehneet täydellisen takinkäännön. Heidän mielestään mitoituslakia ei tarvinnutkaan säätää heti.

Suurimman – jopa härskin – takinkäännön oli tehnyt uusi peruspalveluministeri Kiuru, joka oli 4 kuukautta aiemmin julistanut lain vaativan vain muutaman tunnin työn.

Ensin arvioi Rinne, että hoitajamitoitus olisi 0,7:ssä vuoden 2025 paikkeilla.

Sitten nousi ylös tuore peruspalveluministeri Kiuru ja laukaisi pommin:

”Siirtymäajan pitää olla tarpeeksi pitkä. Olemme suunnitelleet tiekarttaa hallitusohjelmaneuvotteluryhmässä olleessa ryhmässä tarpeeksi uskottavaksi liittyen myöskin asiantuntijatietoon, jota on olemassa. Kun mitoituksen tarkempi määrittely täytyy tehdä erityisen huolellisesti, se pitää laittaa osaksi vanhuspalvelulakia. Tältä osin en osaa tässä vaiheessa ennustaa, kuinka nopeasti vanhuspalvelulaki on mahdollista uudistaa. Ei ole kysymys vain ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen parantamisesta, vaan joudumme myöskin katsomaan, mistä henkilökunta tulee. Siltä osin kotihoidon kuntoon laittaminen tulee tähän työhön mukaan, mikä vaikeuttaa tehtävän suorittamista ja tuo lisähaasteita.”

Heti valtaan päästyään Kiuru siis tuli täydellisesti sille linjalle, jolla Orpo puolustautui helmikuun välikysymyskeskustelussa! Linjalle, jonka hän oli haukkunut pohjamutiin.

http://timokrkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27711...

Sen tiedän myös, että päteviä ulkomailta tulevia hoitajia ei Sumeen hyväksytä vaikka päätettäisiin niin tehdä. Esteitä tälle toimenpiteelle löytyy kymmeniä, alkaen vaatimustason tulkinnasta, kielestä, uskonnosta, hoitajan lähtömaasta, ay-liikkeen tulkinnoista etc.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Tarkoitat siis, että hallituksen linja on paras mahdollinen ja ainoa realistinen.

Käyttäjän JaakkoSantala kuva
Jaakko Santala

Mistä saadaan rahaa kuntien sote-kustannuksiin. Valtion tukea tarvitaan, - mm. PHHYKY on tehnyt monena vuonna alijäämäistä budjettia. Jäsenkunnat kipuilevat jatkuvasti säästökuurilla, mikä heijastuu heti PHHYKY:n budjetissa. Taas ovat yt.t päällä !

Rinteen hallituksella ei ole budjettia tällä hetkellä - lupauksia vain. Valtion tuista kunnille ei kuulu mitään. Kuntien, kuntaliiton ja kansanedustajien viestiä VM:n suuntaan tarvitaan pikaisesti. Sipilän hallitus lupasi KAATUNEEN soten jälkeisesti 10 miljoonia valtionapujavkunnille; mm. Hollolan kunnalle oli luvassa 40 miljoonaa euroa.

Kunnat ovat säästäneet itsensä melkein hengiltä noudattaessaan Sipilän hallituksen komennossa säästötalkoita kaatuneen soten JÄLKEISTEN valtionapujen toivossa

PHHYKY:n budjetti on alijäämäinen juuri em. valtion puhalluksen seurauksena. Viime aikoina valtio ei ole osallistunut - kaatunutta sotea kehitellessään ja rahoittaessaan - julkisten sotemenojen rahoittamiseen. Uuden hallituksen kuntien hintalappu on 250 miljoonaa euroa, mutta kuntaliitto on laskenut hintalapuksi 700 miljoonaa euroa.

Käppi on suuri. Kuntien pitäisi saada uudelta hallitukselta Sipilän lupaamia valtionapuja sote-palvelujen vaatimalle tasolle. Näin PHHYKY:n yt.t olisi mahdollista välttää.

Toimituksen poiminnat