ArjaJuvonen

Miksi ministeri Kiuru hidastelee - onko kyseessä bluffi?

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kommentoi hoitajamitoitusta television Huomenta Suomi aamulähetyksessä keskiviikkona (Huomenta Suomi, MTV, 19.6. 2019).

Ministeriä muistutttiin siitä, että toimiessaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana hän sanoi hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin olevan nopea asia, vain yksi virke. Ministeriltä kysyttiin, missä ajassa hoitajamitoitus 0,7 ollaan nyt tuomassa lakiin.

Ministeri totesi haastattelussa, että mikäli eduskunnassa olisi nyt puolueita, jotka olisivat halukkaita etenemään hoitajamitoitus asiassa hyvinkin nopeasti, asia olisi myös mahdollista tehdä.

Eduskunnan tahtotilan ministeri Kiuru vesitti kuitenkin heti perään toteamalla, että kunnilta täytyy kysyä palautetta siitä, että minkälaisella tiekartalla voidaan mennä eteenpäin. Hän sanoi, että yhteiskunnassa on sovittu pelisäännöt, joissa valtioneuvosto ei kysy kesällä kunnilta mitään vaan vasta kesän jälkeen syksyllä.

Ministerin mukaan tämä tarkoittaisi sitä, että vasta syksyllä luvassa olisi kahden kuukauden lausuntokierros asiasta, mikä siis tarkoittaisi sitä, että hoitajamitoitus asia ei etenisi nopeasti.

Ministerin puhe tuotti suuren pettymyksen ollen ympäripyöreää meriselitystä. Ensin ministeri kyseli eduskunnan tahtotilan perään, joka on olemassa. Kaikki puolueet ovat ilmaisseet tahtonsa saada hoitajamitoituskirjaus nopeasti lakiin.

Sitten ministeri ryhtyi jarruttamaan tahtotilaa huutelemalla kunnilta etukäteen pyydettävien lausuntojen perään ja vetoamaan kesäaikaan. Todella vastuutonta.

Vanhustenhuollon kentällä on luotettu ja odotettu sydän syrjällään hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin ja nopeasti. Vaikuttaakin sille, että ministeri on pesemässä niin omat kuin myös hallituksen kädet hoitajamitoituksesta pitkittämällä lainvalmistelun aloittamista vetoamalla kuntien lausuntoihin.

Ministerillä on kuitenkin valta itse omasta aloitteesta ja niin halutessaan antaa heti ripeä päätös hoitajamitoituslain esivalmistelun aloittamisesta. Ministerin oma aloite käynnistää lain esivalmistelun, joka tehdään joko virkamiestyönä tai valmisteluelimessä.

Lisätalousarviossa 2019 hallitus kolminkertaistaa valtiosihteerien ja tuplaa erityisavustajien määrän. Lainvalmistelijoita ja työntekijöitä ministeriöihin on siis tulossa runsaasti. Heidät onkin heti laitettava töihin valmistelemaan esimerkiksi juurikin tätä kiireistä hoitajamitoituslakia. Aikaa ei ole yhtään hukattavaksi. Vanhukset eivät odota vaan heidän hetkensä ja hoidontarpeensa on nyt.

Kuntien mielipidettä ei ole suinkaan tarkoitus ohittaa nopealla lain esivalmistelulla, vaan kunnat ja sidosryhmät saavat vastata lakiluonnokseen sen valmistumisen jälkeen, jolloin se lähtee lausuntokierrokselle. Sen jälkeen lakiluonnokseen on mahdollista tehdä vielä muutoksia.

Mikäli ministeri ei halua antaa käskyä lain esivalmistelun aloittamisesta, on syytä ryhtyä penkomaan syytä siihen. Jos ministeri haluaa pitkittää asiaa on kyseessä joko muu haluttomuus tai se, että rahoitusta 0,7 hoitajamitoituksen kustannuksiin ei ole odotettavissa.

Silloin hallitusohjelman kirjaus on pelkkää bluffia, jolla ylläpidetään vain näennäistä toivoa ja yritetään pitää vanhustenhoidon kenttää tyynenä ja rauhallisena. Ministerin tuleekin kertoa nyt heti ja avoimesti se, että pitävätkö merkit paikkaansa ja onko asia näin. Onko hoitajamitoituksen 0,7 kirjaamiseksi lakiin tulossa rahoitusta, vai onko kyseessä pelkkä bluffi.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Koskahan tämä kataisen kuntaliitoksien ja lastensuojelulain uudistamispolitiikan veteraani aloittaa SDP:n Guzeninan aloittaman,mutta isokenkäisten herrojen käskystä lopettaman huostabisneksen tunkion avaamisen,eli SELVITTÄÄ huostaanotettujen lasten asiat 2000 luvulta tähän päivään,kaltoinkohtelut,seksuaaliset hyväksikäytöt,laittomuudet huostaamisissa jne.jne.

Guzenina(SDP) sai Ministerin pallin,ja siihen loppui sekin "selvitystyö"tämän puolueen osalta.VANHUSLAKI oli vaaliteemana muuten sdp:lle silloin ja jatkuu tähän päivään.Sitä huononnettiin sen seurauksena ja sama koskee peruspalveluja verorahoilla tuotettuja muitakin.Kataisen hallituksen uudistamiset kun tehtiin YKSITYISTÄMISTÄ varten,jonka aloittivat jo 90 luvulla.

Perus ja perhepalveluministeri voi vastata myös tähän:MILLOIN lapset ja nuoret palautetaan koteihinsa joita on vuosikausia pidetty väärin perustein valtion huostassa ,vapauden riistoaan kärsimässä ja MILLOIN hallitus PALAUTTAA suomeen perheiden LAINMUKAISET PALVELUT ,joista veronmaksajien rahaa kerätään sadoilla miljoonilla,heiltä kysymättä, vuosittain HUOSTABISNEKSEEN,johon uppoaa 1,4 miljardia JA JOSTA Guzenina oli HUOLISSAAN ,kuten ASIANTUNTIJATKIN jo silloin,JOTKA KYLMÄSTI SIVUUTETTIIN?

NYT ON ALKANUT LASKUNMAKSU:SYRJÄYTETYT 30 VUOTIAAT varsinkin miespuoliset,koska poikia otettiin urakalla huostaan,nämä ihmiset joilla ei ole sijaa yhteiskunnassa ja traumatisoituneet kokonaiset suvut,joiden elämät on tuhottu.Milloinkahan SDP ja kumpp.alkavat maksamaan rahallista korvausta Ruotsin tapaan näille systeemin uhreille,kun tähän asti ovat siitä EHDOTTOMASTI kieltäytyneet,ja jatkavat samaa perheiden ja YK:n lastenoikeuksien polkemista suomessa?Edes laittomasti huostaanotettujen lasten omaisille,kun lapset ovat tehneet itsemurhan sen mielivaltaisen,perheen yksityiselämää ,perhesuojaa,ihmisoikeuksia seurauksena EI suomi maksa yhtään mitään,ei edes hautauskorvauksia.

6000 nuorta mielenterveysongelmien takia eläkkeelle joka vuosi,SUOMESSA,jossa oli MAAILMAN TERVEIMMÄT LAPSET ennen hallituksen hyväksymää huostabisnesmallia!

Perhe-ja peruspalveluministeri ,kuten opetusministerikin edellisessä hallituksessa kun eivät osanneet,eikä heitä kiinnostanut perheiden asiat,joten kuinka vastaa huutoihinsa SDP ja vasemmisto,vihreät jotka oppositiossa huusivat naamat sinisinä,tekemättä itse kuitenkaan mitään?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Vuosia sitten jäin työttömäksi ja ajauduin samalla yksineläjänä sosiaalitoimen toimeentulotukiasiakkaaksi. Huomasin usein virheitä toimeentulotukilaskemissani ja tuosta sitten intouduin selvittelemään kuka ja mikä taho minun ruoka-annosten määrää hallitsee päätöksillään. Tuosta sitten Googlen haaviin jäi Kaisa Ruokamon kirjotuksia lastensuojelusta. Miehisenä miehenä kauhistuin siitä, millaista lasten ja heidän vanhempiensa kohtelu voi olla saman viranomaisen toimesta jonka katon alla kuin minunkin toimeentulotuki määritetään. Lopuksi vaan, että kaikkien suomalaisten kannattaisi olla perillä siitä, miten tässä maassa lapsia viedään vanhemmiltaan pyörittämään rahan jakamista huostaanottojen avulla. Ei tuo ole sen kummempaa, kuin asumistuki joka menee asuntojen vuokraajien pankkitileille. Samalla tavalla lastensuojebusineksellä kerrytetään tiettyjen tahojen omaisuuksia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Ministerin puhe tuotti suuren pettymyksen ollen ympäripyöreää meriselitystä"

Et kai Arja vain ajattele, että "meriselitykset" olisivat jotenkin ympäripyöreitä tai tuulesta temmattuja:)

Asia on kuten kirjoitit; lupausten täyttäminen tuottaa tuskaa ja siksi kiemurtelu. Rinne jopa lupasi hoitajamitoituksen olevan käytössä jo 2025, eli tyylikkäästi sysäsi vastuun seuraavalle hallitukselle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaksi viikko hallitus ollut pystyssä, ja hidastelusta syytetään. :)

Kannattaa siirtyä juhannuksen viettoon, tai oikeastaan blogin perusteella on jo siirrytty.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Oppositiossa demarit, vihreät ja kommunistit julistivat (RKP piipitti), että heillä on valmiit rakenteet, miten Suomen köyhät, alistetut ja suohonpoljetut saavat takaisin ihmisarvonsa.
Kyllä kahdessa viikossa valmiit asiat pitää saada toimimaan vaikka olisi kuinka pöljä. Mutta jos ei kykene niin ei kykene.

Onneksi kykenivät nostamaan pääministeri Rinteelle 2 x köyhän eläkeläisen eläkkeen määrän palkkaa lisää (mukana vappusatanen - eikun syksyn 2023 viiskymppinen) ja äänestäjien hylkäämille puoluetovereille poliittisen suojatyöpaikan 13 000 euron kuukauspalkalla.
Juhannuksen kunniaksi nostakaamme malja ja eläköönhuuto toveri Rinteen hallitukselle!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Petteri,

Olet oikeassa siinä, että hallitusohjelman tavoitteita ja lupauksia ei kannata odottaa lunastettavan ennen kun ne 60000 uutta työllistä on keskuudessamme.

Rahoituksen edellytys kun on tuo onnistunut ja loppuun saatettu työllistämisohjelma.

P.S. Hallituskin on jo varmasti siirtynyt juhannuksen viettoon kuka lentäen kuka virka-autolla tai taksilla.

Hallitus palannee juhannuksen jälkeen asiaan jos näkee siihen aihetta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eikö ritala muista, että vain muutaman tunnin työ riittää janyt on jo mennyt 2 viikkoa, eikä mitään...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tässä tulee ensimmäisenä mieleen että kyseessä on ns. viivytystaistelu. Pitkitetään asiaa kunnes voi olettaa että se on unohtuinut ja / tai jotain dramaattista on tapahtunut joka vie ihmisten mielenkiinnon.
Toinen mahdollisuus on tietenkin että pelätään, tai oikeammin tiedetään että rahaa ei ole ja kun odotetaan että suhdanteet hunonevat entisestään niin rahaa ei sitten ole jolloin voidaan sanoa että juuri nyt ei ole varaa, palataan asiaan kun löytyy rahaa. Nimenomaan kun löytyy rahaa.
Kolmas mahdollisuus on tietenkin myös se että SDP ei halua rasittaa kuntien taloutta enempää koska se todenäköisesti vaikuttaa kunnallisvaaleissa SDP-vetoisiin kuntiin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

SDP:n Krista Kiuru on kävelevä esimerkki politiikan mädännäisyydestä.
Oppositio-Kiuru oli puhuvana päänä viitenä päivänä viikossa TV:ssä kertomassa, miten Sotea ei saa tehdä. Siinä hän oli tomera ja tiukka, antaen ymmärtää, ettei hallitus tiedä Soten valmistelusta mitään, mutta meillä SDP: ssä kaikki palikat ovat paikoillaan, kunhan päästään valtaan.

Ministeri-Krista Kiuru taas kiemurtelee sinne tänne eikä tomeruudesta ole merkkiäkään, kun pitäisi kertoa, miten ne valmiit SDP:n palikat pitäisi laittaa kasaan, jotta koko kansan sote saataisiin valmiiksi. On vaikeaa myöntää, ettei oppositio-Kiuru sitä tiennyt eikä tiedä sitä ministeri-Kiurukaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minullakin tekisi mieleni sanoa Kiurusta jotin, mutta jätän sanomatta, koska se mitä sanoisin, no annetaas olla kuitenkin..

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Näin on Seppo. Ei oteta bannia totta kirjoittamalla. Laita vihdat juhannussaunaan, sano!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ymmärrän. Ette välittaneet tästä ettekä tehneet sitä hallituksessa ja nyt oppositiossa on hyvä ilkkua.

Onnittelen oppositiopolitiikan omaksumisesta!

Minkä arvoista se on? = 0

Toimituksen poiminnat